Granica jednostronna
Macko z Bogdanca: Granica jednostronna
| | I2+xI3 | |
f(x)= |
| −1 ,xo=−2 |
| | x+2 | |
Lim otrzymuje −1
x→−2
+
Lim otrzymuje −1
x→−2
−
W odp, jest napisane ze nie ma takiej granicy w tym punkcie.
Mysalem ze moze chodzi o to ze f(−2)=nie istnieje bo x ∉Df
Ale to chyba dotyczy ciaglosci funkcji ktorej jeszcze nie mialem.
Mialem rowniez inne zadania typu
f(x)=U{Ix−3I
3}{(x−3)
2+2 ,x
o=3
lub
i wszystko normalnei wychodzilo
19 wrz 21:51
Macko z Bogdanca: | | Ix−3I3 | |
* f(x)= |
| +2 ,xo=3 |
| | (x−3)2 | |
19 wrz 21:59
Saizou :
| | |x| | |
pokażę coś innego, a mianowicie że granica funkcji f(x)= |
| +a w punkcie x0=0 nie |
| | x | |
istnieje.
Liczymy granice jednostronne.
prawostronna czyli gdy x→0
+ mamy
lewostronna, czyli gdy x→0
− mamy
granica lewostronna jest równa od prawostronnej zatem granica nie istnieje
19 wrz 22:11
Macko z Bogdanca: Takie cos zachodzi tylko gdy IxI jest na gorze tak?
gdybysmy mieli
| IxI | |
| +a to zawsze bedzie 1+a czyli grancia w punkcie bedzie istniec, tak? |
| IxI | |
| | x | |
,a tak jak w tym moim przykladzie w miesach |
| wyrazenie sie zeruje |
| | x | |
i otrzymalem cos w stylu (0)−1 dla prawej strony
oraz −(0)−1 dla lewej to chociaz, po wyliuczeniu wychodzi −1 to z Twojej wlasnosci one dalej sa
rozne
przez ten minut na gorze tak?
a gdybysmy mieli
Np liczmy prxzyklad
| | (x−1)2 | | (x−1)(x−1) | |
lim |
| =lim |
| =0 |
| | Ix−1I | | (x−1) | |
x→1+ x→1
+
| | (x−1)2 | | −(x−1)(x−1) | |
lim |
| =lim |
| =0 |
| | Ix−1I | | (x−1) | |
x→1
− x→1
−
W odpowiedziach mam ze funkcja ma granice w pkt 0, a zgodnie z tym co napisales
(przperaszam jesli neizrozumilaem) to nawet jesli granice sa rowne to nie powinny istniec.
19 wrz 22:31
Macko z Bogdanca: minus*
19 wrz 22:32
Macko z Bogdanca: | | x | |
tam x→1− |
| +a=−1+a Zjadlem minus ;'/ |
| | −x | |
19 wrz 22:33
Macko z Bogdanca: Ktoś, coś

?
19 wrz 22:58
piotr1973: z tego, że f(x0) nie istnieje nie wynika, że nie istnieje limx→x0f(x)
20 wrz 10:59