skrocone mnozenie
dx33: Wytłumaczy ktoś w jaki sposób (a+b)
n jest równe:
n
k=0
zbytnio nie rozumiem tego

przepraszam z góry za tragiczny zapis
g: Na przykład (a+b)
5 = (a+b)(a+b)(a+b)(a+b)(a+b)
I teraz trzeba te nawiasy powymnażać. Będzie suma iloczynów, a każdy iloczyn będzie
zawierał 5 czynników − jedne z nich 'a', pozostałe 'b'. Każdy z iloczynów można zapisać
jako a
ib
5−i. Weźmy przykładowo a
2b
3. Ile takich iloczynów będzie? Tyle, na ile
| | | |
sposobów można wybrać dwa 'a' spośród pięciu, czyli | . Albo, co na to samo wychodzi, |
| | |
| | | | | |
na ile sposobów można wybrać trzy 'b' spośród pięciu, czyli | = | . |
| | | |