dziwne
PrzyszlyMakler: Jeśli pewne działanie, oznaczmy je Ω jest wykonane w zbiorze A i istnieje taki element e∊A, że
dla każdego a∊A spełnione są warunki aΩe=a i eΩa= a to e nazywamy elementem neutralnym
działania Ω.
W zbiorze liczb rzeczywistych określone zostało działanie Ω w nastepujący sposób aΩb = a + b −
2
Oblicz (7Ω3)Ω5. Sprawdź czy 2 jest elementem neutralnym działania Ω.
ODP: 11, 2 jest elementem neutralnym działania Ω.
A więc... czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Nie jestem do końca zaznajomiony z językiem
matematyki, ale jak długo czytam to zadanie w ogóle go nie rozumiem.. ani treści, ani
odpowiedzi
19 wrz 21:48
Benny: Kolejność działań.
7Ω3=7+3−2=8
8Ω5=8+5−2=11
xΩ2=x+2−2=x
2Ωx=2+x−2=x
2 jest elementem neutralnym
19 wrz 21:54
marek: Żadenj filozofii. Po prostu podstawiasz a i b pod wzór
aΩb = a + b − 2
(7Ω3)Ω5 = (7+3−2)Ω5 = 8Ω2 = 8+5+−2=11
2Ωa=2+a−2=a, więc 2 jest elementem neutralnym
19 wrz 21:57
PrzyszlyMakler: OK... Rozumiem już.
Dzięki, trochę nieszablonowości i już człowiek się gubi. :X Pozdrawiam
19 wrz 22:00
Saizou :
kluczem do zrozumienia tego jest że definiujemy tutaj działanie wewnętrzne w zbiorze A
(czyli takie że nie wyjdziemy poza dany zbiór, np. dodawanie liczb rzeczywistych zawsze da
liczbę
rzeczywistą a nie np. zespoloną)
W tym przypadku działanie to nazywamy Ω (np. w liczbach rzeczywistych może to być dodawanie)
a Ω b=a+b−2
za a,b możemy brać tylko elementy ze zbioru A, np. załóżmy że A=ℤ
czyli biorąc dwie liczby całkowite otrzymamy całkowitą np. a=7, b=3
7 Ω 3= 7+3−2=8
3 Ω 7= 3+7−2=8
w ogólności jeśli chcemy sprawdzić czy 2=e jest elementem neutralnym zbioru A,
więc z góry ustalamy wartość a, niech to będzie a=x i sprawdzamy warunek
istnieje e€ A dla każdego a € A takie,że a Ω e= e Ω a=e
x Ω 2=x+2−2=x=e
2 Ω x=2+x−2=x=e
stąd mamy że e=2 jest elementem neutralnym
19 wrz 22:05