matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria z parametrem
Wertq1:
Dla jakich wartości parametru m równanie 3cos
2
x − 2cosx +2 = Im+1I −7? Mogę prosić o pomoc? :3
19 wrz 21:07
Kacper:
Równanie co?
19 wrz 21:08
Wertq1:
ma rozwiązanie
19 wrz 21:16
Omikron:
niech t=cosx i t∊<−1,1> L=3t
2
−2t+2 Szukamy zbioru wartości tej funkcji. 1) Wierzchołek.
1
p=
Należy do dziedziny t.
3
1
2
2
q=
−
+2=1
3
3
3
2) Im dalej od wierzchołka tym większa wartość. Największa będzie dla t=−1. Wtedy y=7
2
ZW
L
=<1
,7>
3
2
Równanie ma rozwiązanie ⇔ 1
≤|m+1|−7≤7
3
Pozostaje rozwiązać podwójną nierówność.
19 wrz 21:29
Kubens:
Dziękuję bardzo
19 wrz 21:37
Omikron:
Proszę
19 wrz 21:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick