statystyka
marek: W badaniu czasu pisania testu otrzymano następujące wyniki:
− 68% osób pisało test od 20 do 60 minut,
− średni czas pisania to 40 minut,
− najczęściej osoby kończyły w 55 minucie.
Zbadaj asymetrię rozkładu czasu pisania testu.
Dziwią mnie trochę te dane i ciężko mi jest zinterpretować niektóre rzeczy.
Dominanta D=55
Średnia x=40
Wskaźnik asymetrii Ws= 40 − 55 = −15, więc asymetria lewostronna
A wskaźnik asymetrii?
As = Ws / 2Q − skąd wziąć Q skoro nic nie wiem o kwartylach?
As = Ws / s − skąd wziąć odchylenie standardowe?
Nie wiem ile trwał cały test i nie wiem jak wykorzystać te 68%.
Jak i co tu powiązać?
19 wrz 20:32
marek: miało być współczynnik asymetrii As, a nie wskaźnik.
19 wrz 22:02