wielomiany
Kalina w potrzebie:((((: Wiedzac ze liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W znajdz pozostałe pierwiastki tego
wielomianu,jezeli:
a) W(x)=x*3+2x*2−3x−10 r=2
b) W(x)=x*5+x*4+3x*3+3x*2−4x−4 r= −1
7 sty 19:47
Ergo: ad. b
W(x)=x
5+x
4+3x
3+3x
2−4x−4
podziel wielomian pisemnie lub hornerem przez −1 i wyjdzie Ci
W(x)=(x+1)(x
4+3x
2−4)
x
4+3x
2−4=0
x
2=t
t
2+3t−4=0
t=1 lub 1=−4−sprzeczne
x
2=1 lub x
2=−1
czyli inni pierwiastek to 1

mam nadzieje ze dobrze
7 sty 19:55
Ergo: mala poprawka
t=1 lub t=−4−sprzeczne
7 sty 19:56
Kalina w potrzebie:((((: dzieki sliczne

jesli chodzi o wielomiany to jestem zielona,moze w punkcie a cos pomozesz

?
7 sty 20:01
Ergo: podobna sytuacja

dzielisz pisemnie lub Hornerem przez 2
W(x)=(x−2)(x
2+4x+5)
x
2+4x+5=0
Δ<0 nie ma innych pierwiastkow
7 sty 20:05
Kalina w potrzebie:((((: Dziekuje,zasłuzyłes na buziaczka
7 sty 20:10