równanie
Tomek a Tomek : Wyznacz wszystkie wartości parametru rzeczywistego m, dla których równanie nie ma rozwiązań:
49x + (1 − 2m)7x + 9 = 0
podstawiam 7x=t
t2 + (1 − 2m)t + 9 = 0
Jakie teraz dać założenia, tyko Δ<0 ?
19 wrz 19:39
zef: t≠0
Δ<0
19 wrz 19:42
Omikron: t=7x, czyli t>0 (z wykresu funkcji wykładniczej). Mogą być więc też przypadki, w których
istnieją rozwiązania, ale wszystkie są niedodatnie.
1) Δ<0
2) Δ=0 i t0≤0 (liczysz deltę i dla obliczonej wartości sprawdzasz czy miejsce zerowe jest ≤0,
jeżeli tak to ta wartość m też spełnia warunki zadania).
3) Δ>0 i t1≤0 i t2≤0 (wzory Viet'a)
19 wrz 19:43
Tomek a Tomek : dzieki
19 wrz 19:50
Omikron:
19 wrz 19:51