statystyka
Maturzystka: dziesięć róznych liczb naturalnych uporządkowano według kolejności od najmniejszej do
najwiekszej
1,5,a,10,13,16,b,22,25,28. Średnia arytmetyczna tego zestawu wynosi 15
19 wrz 19:26
grthx: Masz 10 liczb z a ib
Jesli srednia arytmetyczna ma wynosic 15 to suma wszystkich liczb z ai b musi wynosic 150
Suma liczb bez a i b wynosi 120 brakuje 30
Skoro ma byc rosnaco to wezmy np a=6 i b=24 bo a+b=30
Nie moze byc bo b musi byc miejszse niz 22
sprawdz tak samo dla a=7 , a=8 i a=9
19 wrz 19:39