Geometria
martinoo: Proszę o pomoc bo naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić.
1. W trójkącie ABC poprowadzono środkową AD, a następnie narysowano prostą k przechodzącą
przez punkt C i przecinającą środkową AD w połowie długości. Oblicz, w jakim stosunku prosta k
podzieliła bok AB.
2.Na bokach AC i BC trójkąta ABC obrano punkty P i R. Niech S będzie punktem przecięcia
odcinków AR i BP. Oblicz w jakim stosunku dzieli on każdy z tych odcinków, jeśli AP : PC= 3:2,
BR:RC=1:5.
19 wrz 18:44
Jack: ref?
19 wrz 19:16
===:
Podstawa to rysunek ... więc rysuj
19 wrz 19:21
===:

zauważ podobieństwo ΔBCF i ΔAEF
| | |BC| | | |BF| | |
Skoro |
| =2 to |
| = |
| | |AE| | | |AF| | |
19 wrz 19:33
myszka:

zad 2/
Z podobieństwa trójkątów ΔDPA ∼ ΔCPB z cechy (kkk)
| | |DA| | | |AP| | | 3 | | 3 | |
w skali : |
| = |
| = |
| ⇒ |DA|= |
| *6y = 9y |
| | |CB| | | |PC| | | 2 | | 2 | |
oraz z podobieństwa trójkątów ΔBRS ∼ ΔDSA z cechy (kkk)
| | w | |
zatem |
| = 9 to |AS|: |SR|= 9:1 |
| | u | |
| | |DS| | |
i |
| = 9 ⇒ |DS|= 9n |
| | |SB| | |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 3 | |
i |DS|=|DP|+|PS| = |
| m+ |
| n+m= |
| m+ |
| n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | n | | 1 | |
to |
| m+ |
| n = 9n ⇒ 5m+3n= 18n ⇒ 15n= 5m ⇒ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | m | | 3 | |
zatem:
|BS| : |SP|= 1:3
19 wrz 22:15
martinoo: Dzięki wielkie ^^
19 wrz 22:19
Saizou :
Cześć
Eto
19 wrz 22:29
myszka:
Cześć
19 wrz 22:33