5 | ||
tgα= | , oblicz długości przyprostokątnych tego trójkąta. | |
12 |
5 | ||
tga= | ||
12 |
a | 5 | ||
= | |||
b | 12 |
12a | ||
b= | ||
5 |
12a | ||
a2+( | )2=676 | |
5 |
144a2 | ||
a2+ | =676 | |
25 |
169a2 | |
=676 | |
25 |
12*10 | ||
b= | ||
5 |
5 | a | |||
tgα= | = | |||
12 | b |
5x | ||
tgα= | , x>0 −wspólna miara | |
12x |
262 | ||
x2= | ||
132 |
26 | ||
x= | ||
13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |