.
Sair: potrzebuję pomocy w zadaniu
Oblicz tgα
jeśli wiadomo że α∊(180,270) i 9sin
2α−5cos
2α=2
nie mam pomysłu
19 wrz 18:29
zef: sin2a=(1−cos2a)
9(1−cos2a)−5cos2a=2
9−9cos2a−5cos2a=2
−14cos2a=−7
2cos2a=1
cos2a=1/2
cosa=1/2 lub −1/2
1/2+sin2a=1
sin2a=1/2
sina=1/2 lub −1/2
sina/cosa=1
tga=1
Tak bym to zrobił
19 wrz 18:32
===:
cos2α=1−sin2α i podstaw
19 wrz 18:33
Sair: a jakiś inny sposób bez wykorzystania "1"?
19 wrz 18:34
Sair: kolejne zadanie
oblicz tgα−6ctgα, jeśli tg2α=144
proszę o pomoc
19 wrz 19:08
Omikron: tgα=12 ⋁ tgα=−12
tgα*ctgα=1
Albo oba będą dodatnie (1 i 3 ćwiartka) albo oba ujemne (2 i 4 ćwiartka). Podstaw dla dwóch
przypadków.
19 wrz 19:10
===:
Ty nie proś o pomoc tylko choć ciut−ciut poucz się
| | 1 | |
ctgα= |
| a pierwiastkować chyba potrafisz  |
| | tgα | |
19 wrz 19:14
Sair: mam problem żeby wpaść na pomysł jak rozwiązać zadania
19 wrz 19:20
===:
a to wynika z niewielkiej ilości przerobionych zadań
19 wrz 19:22
Sair: Mógłbyś podać kilka albo jakiś link?
19 wrz 19:23
Sair: up
20 wrz 16:54
===:
chyba masz jakiś zbiór
20 wrz 16:58
ZKS:
| | 1 | |
9sin2(α) − 5cos2(α) = 2 / • |
| |
| | cos2(α) | |
9tg
2(α) − 5 − 2[tg
2(α) + 1] = 0
7tg
2(α) − 7 = 0
tg
2(α) = 1 ⇒ tg(α) = 1
20 wrz 17:43
Sair: Mało jest w nim zadań
Ew jeśli znasz jakiś godny polecenia do kupienia to napisz
20 wrz 17:43
ZKS:
Pazdro.
20 wrz 17:47