Pomozcie Plis
Bartek: Test kontrolny z matematyki pisalo 150 uczniow.Oceny bardzo dobre otrzymalo 46 osob,czyli jedna
trzecia dziewczat i dwie siodme chlopcow. Ile dziewcząt i ilu chlopcow pisalo ten test ?
7 sty 19:44
rozalia: x−−−−−−−−−>ilość dziewcząt
y−−−−−−−−−>ilość chłopców
x+y=150
13x+ 27y=46
x=150 − y ..........(za "x" wstawimy do drugiego równania)
(150−y)3 + 27y=46
x=150 − y
50 − 13y +27y = 46
x=150 − y
−721y + 621y= 46 − 50
x=150 − y
− 121y = − 4
x=150 − y
y= 84−−−−−−−>tylu chłopców było w klasie
x= 150 − 84= 66−−−−−> tyle dziewcząt było w klasie
Oceny bardzo dobre otrzymało z testu
1/3 dziewcząt, czyli 1/3 * 66= 22
2/7 chłopców czyli 2/7* 84= 2*84:7=24
Odp. test pisało 22 dziewcząt i 24 chłopców
8 sty 00:00