logarytm
Maturzysta: Czy da się jakoś policzyć taki logarytm bez kalkulatora ?
log40,75
19 wrz 16:50
Maturzysta: bo na maturze można mieć tylko prosty kalkulator ? i takiego nie obliczę..
19 wrz 16:51
Jack:
| | 3 | |
log4 0,75 = log4 |
| = log43 − log44 = log43 − 1 |
| | 4 | |
bardziej tego nie zamienisz.
19 wrz 16:55
Omikron: A to jest z jakiegoś konkretnego zadania? Nie będą wymagali obliczania takich logarytmów, a
jeżeli chcesz znać przybliżenie to narysuj wykres log4x
19 wrz 16:56
st:
| | 3 | |
log4( |
| )=log43−log44=log43−1 |
| | 4 | |
log
4(3) możesz odczytać w tablicach albo na wykresie − wartość przybliżona.
Możesz oszacować:
log
4(2)<log
4(3)<log
4(4)
Wszystko zależy od potrzeby.
19 wrz 16:59