calka
Benny: a∫bf(x) dg(x) − całka Stjeltjesa
Dlaczego zachodzi takie coś:
a∫bf(x) dg(x)≤sup|f(x)|− Vabg(x) ?
19 wrz 14:54
jc: Czy zamiast minusa nie powinno być iloczynu?
19 wrz 15:00
zombi: Oczywiście, żeby to formalnie udowodnić trzeba zaprzęgać w to sumy częściowe, dlatego napiszę
skrótowo.
Jasne jest, że zachodzi dla dowolnego podziału P odcinka [a,b] z wyborem punktów pośrednich ξi
dla i=0,1,...,n
f(ξi) ≤ sup|f(x)|[a,b] gdzie ξi ity punkt pośredni (patrz definicja całki)
Stąd od razu mamy
∫abf(x)dg(X) ≤ sup|f(x)| * ∫abdg(x).
teraz definicja wahania
∫abdg(x) = g(b)−g(a) = ∑i=0n [g(ξi+1)−g(ξi)] ≤ ∑i=0n |g(ξi+1)−g(ξi)| ! ≤
supP∊∏[a,b]∑i=0n |g(ξi+1)−g(ξi)| = Vabg(x)
Komentarz do wykrzyknika, nierówność ta oczywiście zachodzi, bo bierzemy supremum po wszystkich
możliwych podziałach P odcinka [a,b] z wyborem punktów pośrednich.
19 wrz 15:21
zombi: Oczywiście w mojej sumie zaraz po całce ∫abg(x) powinno być założenie, że ξ0 = a i ξn = b.
Ale to jest za mocne i można to pominąć rozważając jedynie def. wahania
19 wrz 15:24
Benny: Ok rozumiem, że źle przepisałem i nie powinno być tam minusa?
19 wrz 16:01