Równania i nierówności z wartością bezwględną
Mateusz:
a) IxI −2 Ix+1I + 3 Ix+2I =2
b) Ix2−xI − Ix−5I ≤ 3
Cześć.
W pierwszym przykładzie nie wiem jak narysować na rysunku pomocniczym IxI, niby powinna to
być prosta przebiegająca przez zero, ale wtedy nie wiem jak zachowują się X kiedy jest +/−.
Natomiast w drugim w przedziale (−∞;0) zostaje mi x2≤8 i zbytni nie wiem co moge z tym zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
19 wrz 14:39
Jack: a)
Rozwiaz w przedzialach.
1) x ∊ (−
∞ ; −2>
2) x ∊ (−2;−1>
3) x ∊ (−1 ; 0>
4) x ∊ (0 ;
∞)
============================================================================
============================================================================
zatem
1)
− x − 2(−x−1) + 3(−x−2) = 2
− x + 2x + 2 − 3x − 6 = 2
− 2x = 6
x = − 3 ∊ (−
∞ ; −2>
sprawdzamy czy nalezy do pierwszego przedzialu i widac ze nalezy, zatem
2)
− x − 2(−x−1) + 3(x+2) = 2
− x + 2x + 2 + 3x + 6 = 2
4x = − 6
zatem to jest kolejne rozw.
3) i 4) sprobuj sam
19 wrz 15:00
Jack: w minute? sprobowales?
19 wrz 15:02
Mateusz: Aha. Kto to się pode mnie podszywa ?
19 wrz 15:03
Omikron: Maciu, przez przypadek się przelogowałeś
19 wrz 15:05
Jack:
3)
− x − 2(x+1) + 3(x+2) = 2
− x − 2x − 2 + 3x + 6 = 2
4 = 2
sprzecznosc − w tym przedziale nie ma rozw.
4)
x − 2(x+1) + 3(x+2) = 2
x − 2x − 2 + 3x + 6 = 2
2x = − 2
x = − 1 ∉ (0;∞)
i to tyle, mamy 2 rozwiazania ktore wystapily w pkt 1) i 2)
19 wrz 15:07
Jack: nwm co tu sie wyprawia ale mam to gdzies.
Co do drugiego zadania
b) Ix2−xI − Ix−5I ≤ 3
znowu przedzialy i to znowu 4...
|x2−x| = |x(x−1)| = |x| * |x−1|
zatem
1) x ∊ (− ∞ ; 0)
2) x ∊ <0 ; 1)
3) x ∊ <1;5>
4) x ∊ (5 ; ∞)
co do tych domkniec przedzialow, to jest tak, ze robisz to "jak chcesz" byleby raz byly
domkniete w tych liczbach tworzacych przedzialy czyli 0,1,5
wiec moglbys rownie dobrze w pierwszym przy zerze domknac, a w drugim przy zerze wtedy otwarty
przedzial.
Powodzenia w rozw.
19 wrz 15:15
Mateusz: Ktoś sobie śmieszkuje xD Dzięki za pomoc jeszcze raz
19 wrz 15:18
Mateusz:
x∊(− ∞ ; 0)
−x * (−x+1)+x−5≤3
2x2 ≤8
Mogę to zapisać:
x≤2√2 ?
19 wrz 15:34
Jack:
(−x) * (−x+1) − (−x+5) ≤ 3
x2 − x + x − 5 ≤ 3
x2 − 8 ≤ 0 <<−−tutaj korzystamy ze wzoru a2−b2 = (a−b)(a+b)
Mozesz tez policzyc delte itd ale to nie ma sensu, bo po co utrudniac.
zatem
(x−√8)(x+√8) ≤ 0
zaznaczasz na osi i odczytujesz
x ∊ < − √8 ; √8 >
jako ze w tym przedziale poczatkowe zalozenie bylo x ∊ (−∞;0)
no to trzeba go zakonczyc w tym zerze, zatem ostateczna odpowiedz do 1)
x ∊ < − √8 ; 0)
oczywiscie mozna zapisac √8 jako 2√2 zeby ladniej wygladalo.
19 wrz 16:39