wartość m
ja : | | 6 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |3− |
| |=m ma dwa pierwiastki dodatnie? |
| | x−2 | |
zrobiłam sobie rysunek i ok wyszło ale to tak na oko więc jak mam to obliczyć bez rysowania ?
19 wrz 12:45
Jack:
m ∊ (− ∞ ; − 6) U (6 ; ∞)
19 wrz 13:01
Omikron: Tego typu zadania rozwiązuje się, robiąc rysunek i odczytując rozwiązania, więc dobrze
zrobiłaś.
19 wrz 13:02
Jack: mozna obliczyc
19 wrz 13:04
Omikron: Można, ale najłatwiej przez rysunek
19 wrz 13:05
ja : a jak miałabym to obliczyć ?
19 wrz 13:07
Jack: chyba cos zle napisalem w 13:01...
19 wrz 13:12
Jack: odpowiedz jest m ∊ (3;∞) ?
19 wrz 13:14
Jack: aahhhh, co ja pisze...
m ∊ (0;3) U (3;∞)
19 wrz 13:15
Jack: Przede wszystkim wartosc bezwzgledna z czegos nie moze byc ujemna wiec pierwsze zalozenie
m > 0
nastepnie rozbijamy...
| | 6 | | 6 | |
3 − |
| = −m lub 3 − |
| = m |
| | x−2 | | x−2 | |
| 6 | | 6 | |
| = m + 3 lub |
| = − m + 3 |
| x−2 | | x−2 | |
| | 6 | | 6 | |
x−2 = |
| lub x−2 = |
| |
| | m+3 | | −m+3 | |
| | 6 | | 6 | |
x = |
| + 2 lub x = |
| +2 |
| | m+3 | | −m+3 | |
| | 6+2m+6 | | 6−2m+6 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | m+3 | | −m+3 | |
| | 2(m+6) | | 2(−m +6) | |
x = |
| lub x = |
| |
| | m+3 | | −m+3 | |
teraz oba iksy dodatnie, zatem pierwszy
2(m+6)(m+3) >0 −>>>>> m ∊ (−
∞;−6) U (−3;
∞)
po uwzglednieniu ze m>0 otrzymujemy m∊ (0;
∞)
teraz drugi
2(−m+6)(−m+3) > 0 −>>>>>> m∊ (−
∞;3) U(6;
∞)
znowu po uwzglednieniu ze m>0 otrzymujemy, m∊(0;3) U(6;
∞)
Rozwiazaniem jest czesc wspolna obu przedzialow zatem
m ∊ (0;3) U (6;
∞)
Jednak faktycznie, narysowac jest wiele latwiej.
19 wrz 13:27
Metis: To typowe zadanie na rysunek.
19 wrz 13:28
Jack: i oczywiscie odpowiedz m ∊ (0;3) U (6;∞) jest poprawna...
Odpowiedzi z postow 13:01, 13:14, 13:15 sa nieprawidlowe.
PS
Jednak polecam narysowac, duzo szybciej, mniej problemow
19 wrz 13:30
ja : już ogarniam dziękuję : *
19 wrz 13:32
ja : myślałam że takie rozwiązanie będzie szybsze XD
19 wrz 13:33
piotr1973: rozwiązanie algebraiczne jest jednak piękniejsze
19 wrz 13:40
Omikron: Ale nie dostanie za nie więcej punktów na maturze niż za rysunkowe rozwiązanie, a oszczędzony
czas może wykorzystać na inne zadania.
19 wrz 14:16
Omikron: Oba są poprawne, więc za każde dostaniesz maks punktów.
19 wrz 14:28
Omikron: ?
Nie napisałem tak
19 wrz 14:45
Omikron: Napisałem, że za rozwiązanie algebraiczne nie dostanie się więcej punktów nic za rysunkowe. Za
oba dostanie się tyle samo, czyli maks punktów (dlaczego mam takie przeczucie jakbym rozmawiał
teraz z maciem?)
19 wrz 15:02
Omikron: Wyjaśniłem to w ostatnim poście...
Nieważne, oba rozwiązania są poprawne, tyle musisz wiedzieć.
19 wrz 15:05
ja : ale śmieszne hi hi hi to nie ja
19 wrz 15:26
ja : wszystko jest śmieszniejsze niż rodzinka.pl XD
19 wrz 15:28
Omikron: Wiem maciu o tym
19 wrz 15:28