matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objetosc bryły
mooniek:
oblicz objętość bryły wokół osi x obszaru ograniczonego krzywymi y=e
x
, y=e
−
x, x=1
19 wrz 11:46
piotr1973:
V = π∫
0
1
(e
2x
− e
−2x
) dx
19 wrz 15:26
piotr1973:
0
∫
1
π (e
2 x
−e
−2 x
) dx = π (cosh(2)−1) ≈ 8.6777
19 wrz 15:51