wartosc bezwzgledna
Fimpson: |x−7|+|x−8|=0
19 wrz 10:29
Jerzy:
Obydwie wartości bezwzględne muszą być równe 0 , a to jest niemożliwe, brak rozwiazań.
19 wrz 10:32
Fimpson: dzieki
19 wrz 10:38
Jack: dokladnie, jak Jerzy napisal...
jedna sie zeruje dla x=7, druga dla x=8, wiec nie da sie wyzerowac dwoch naraz ta sama
wartoscia iksa.
19 wrz 10:40
Fimpson: a takie
|x+2|+|x2−4|+|x2+2x|=0
x=−2 x=−2, x=2 x=0 , x=−2
na przedzialy?
19 wrz 10:41
Jack: tutaj tez kazde z nich musi byc zerem.
pierwsze sie zeruje dla x = −2, drugie wtedy tez i trzecie tez zatem to jedyna odpowiedz.
19 wrz 10:42
Fimpson: ok już zrozumialem
19 wrz 10:46