Wyjaśnienie wyniku - Liczby rzeczywiste
nexus: Ile różnych reszt można otrzymać dzieląc kwadrat dodatniej liczby naturalnej przez 8?
Kwadraty kolejnych liczb naturalnych:
1
2 = 1
2
2 = 4
3
2 = 9
4
2 = 16
5
2 = 25
6
2 = 36
7
2 = 49
8
2 = 64
9
2 = 81
Reszty z dzielenia znalezionych liczb przez 8:
1:8=0 r 1
4:8=0 r 4
9:8=1 r 1
16:8=2 r 0
25:8=3 r 1
36:8=4 r 4
49:8=6 r 1
64:8=8 r 0
Otrzymane reszty to: 0, 1, 4.
(4 k)
2 = 16 k
2 = 8 * k
2 + 0
↑ skąd się wzięło 8*k
2 + 0

Ma ktoś pomysł?
18 wrz 23:09
jc: Niby dlaczego? k=1, 16 = 8 ? Skąd to wziąłeś?
18 wrz 23:17
nexus: Z książki matematyka zakres podstawowy vademecum Matura 2016
18 wrz 23:20
nexus: Wie ktoś zatem czy ta odpowiedź jest prawidłowa? A jak nie to jaka?
18 wrz 23:30
jc: Możliwe reszty to 0, 1, 4 tak, jak napisałeś.
18 wrz 23:42
myszka:
Kwadrat liczby naturalnej z dzielenia przez 8 daje reszty: 0,1,4
18 wrz 23:44
myszka:
18 wrz 23:44
nexus: to skąd się to wzięło? (4 k)2 = 16 k2 = 8 * k2 + 0
18 wrz 23:45
myszka:
(4k)2= 16k2= 8(2k2)+0 R=0
(4k+1)2= 16k2+8k+1= 8(2k2+k) +1 R=1
(4k+2)2= 16k2+16k+4 = 8(2k2+2k)+4 R=4
(4k+3)2= 16k2+24k+9= 16k2+24k+8+1= 8(2k2+3k+1) +1 R=1
reszty : 0,1,4
18 wrz 23:52
jc: Przepisałeś z vademecum Matura 2016.
18 wrz 23:53