Liczba 1 jest rozwiązaniem równania
Krzysztof: Liczba 1 jest rozwiązaniem równania x3 + 2x2 − x + m= 0 Obliczyć najmniejszy pierwiastek tego
równania
18 wrz 22:52
grthx: W(1)= 0
13+2*12−1+m=0
1+m=0 to m=−1
(x3+2x2−x−1) : (x−1)=
18 wrz 22:57
jc:
1+2−1+m=0
m=−2
x3+2x2−x−2 = (x−1)(x+1)(x+2)
odpowiedź x = −2
18 wrz 22:57
grthx: Przepraszam zle
1+2−1+m=0 to m=−2
x3+2x2−x−2 =0
x2(x+2)−1(x+2)=0
(x+2)(x2−1)=0
(x+2)=0 lub x2−1=0 licz
18 wrz 22:59
Jolanta: 1+2*1−1+m=0
2+m=0
m=−2
x3+2x2−x−2=0
x2(x+2)−(x+2)=0
x2−1)(x+2)=0
(x+1)(x−1)(x+2)=0
x=−1 x=1 x=−2
18 wrz 23:00
Krzysztof: Dzięki bardzo
18 wrz 23:08