Granica
Macko z Bogdanca: Granica
lim
lim
| | (√x+1−√2x+5) (√x+1+√2x+5) | |
x→∞ |
| |
| | x(√x+1+√2x+5) | |
lim
| | x+1−2x−5 | |
x→∞ |
| |
| | x(√x+1+√2x+5) | |
lim
lim
| | x(−1−4x) | |
x→∞ |
| |
| | x(√x+1+√2x+5) | |
lim
| | −1 | | −1 | |
x→∞ |
| = |
| =0 |
| | (√x+1+√2x+5) | | ∞ | |
W odopowiedziach ma byc 0 i zastanawiam sie czy moge to tak zostawic
18 wrz 22:20
Janek191:
| | x + 1 − ( 2 x + 5) | |
f(x) = |
| = |
| | x*( √x + 1 + √2x + 5) | |
| | − x − 4 | |
= |
| = |
| | x*( √x + 1 + √2 x + 5) | |
| | −1 − 4x | |
= |
| |
| | √x + 1 + √2 x + 5 | |
więc
x→
∞
18 wrz 22:26
jc: Po co tak kombinować? co to jest ∞ mianowniku −1/∞ ?
x ≥ 1
0 ≤ √x+1 / x ≤ √2x / x = √2 / x →0
Podobnie z drugim składnikiem.
18 wrz 22:26
grthx: Mozesz bo stala przez nieskonczonosc to 0
18 wrz 22:27
18 wrz 22:27
Jack: dobrz jest ;x
18 wrz 22:29
jc: Co to znaczy stała przez nieskończoność?
Janek191, spróbuj znaleźć taką granicę:
| | 3√x+5 + 3√x+7 | |
limx→∞ |
| |
| | √x+2 + √x+3 | |
18 wrz 22:31
Jack: @jc
wtedy mnozymy
| | √x+2 + √x+3 | |
* |
| * |
| | √x+2 + √x+3 | |
| | 3√(x+5)2 − 23√(x+5)(x+7) + 3√(x+7)2 | |
|
| |
| | 3√(x+5)2 − 23√(x+5)(x+7) + 3√(x+7)2 | |
18 wrz 22:34
Jack: oczywiscie minusy w pierwszym wyrazeniu mialy byc*
18 wrz 22:34
jc: Można tak, ale po co, skoro od razu widać, że granicą jest zero. Przyjrzyj się!
18 wrz 22:40
Macko z Bogdanca: A jak pozbyc sie czegos takiego?
Lim (
√x2+5x+1−
√x2+1)
x→−
∞
x→−
∞
| | ∞ | |
W drugim mysle ze bedzie podobnie tylko wyjdzie |
| ? =1 |
| | ∞ | |
18 wrz 22:42
Macko z Bogdanca: 2 drugim ma byc − odp kolejno to 1 i 2.5
18 wrz 22:42
Jack: moge tak stwierdzic po tym, ze do gory suma pierwiastkow 3−ciego stopnia, na dole suma
pierwiastkow drugiego stopnia.
| | mala liczba | |
Zatem gora jest mniejsza od dolu, co nam da |
| = 0 |
| | duza liczba | |
Jednakze takie cos mnie nie przekonuje
18 wrz 22:43
Macko z Bogdanca: w pierwszym mozna uzyc a2−b2 tak?
18 wrz 22:43
grthx: | | ∞ | |
[ |
| ] to przeciez symbol nieoznaczony . |
| | ∞ | |
18 wrz 22:43
Macko z Bogdanca: Bo wlasnie nei wiem co mam zrobic z tym −x pod pierwiastkiem wiem ze x→−∞ Czyli to i tak bedzie
dodatnie
tak?
18 wrz 22:44
Jack: @Macko
1) korzystasz znowu z tego samego...
| | √(x2+5x+1) + √x2+1 | |
lim (√x2+5x+1 − √x2+1) * |
| = |
| | (x2+5x+1) + √x2+1 | |
=
18 wrz 22:45
Macko z Bogdanca: No tak, racja, dzieki
18 wrz 22:47
jc: Jack, a taki przykład
| | 3√x+5 | |
limx →∞ |
| |
| | √3x+7−√2x+3 | |
18 wrz 22:51
Janek191:
| | (x2 + 5 x + 1) − (x2 + 1) | |
f(x) = |
| = |
| | √x2 + 5 x + 1 + √x2 + 1 | |
| | 5x | |
= |
| = |
| | √x2 +5x+1 + √x2 +1 | |
| | 5 | |
= |
| |
| | √1 + 5x + 1x2 + √1 + 1x2 | |
więc
x→
∞
18 wrz 22:56
Jack: c.d. pierwszego (tam w mianowniku zgubilem pierwiastek, pardon...

)
| | x2+5x+1 − x2 − 1 | |
... = lim |
| = |
| | √x2+5x+1 + √x2+1 | |
| | 5x | |
= lim |
| = |
| | √x2(1+5/x+1/x2) + √x2(1+1/x2) | |
| | 5x | |
= lim |
| = |
| | |x|√(1+5/x+1/x2)+|x|√(1+1/x2) | |
| | 5x | |
= lim |
| = |
| | |x|√(1+5/x+1/x2)+|x|√(1+1/x2) | |
| | 5x | |
= lim |
| |
| | |x|(√(1+5/x+1/x2)+√(1+1/x2)) | |
teraz, skoro x−> −
∞ to |x| "zamienia sie" w − x
zatem
| | 5x | | −5 | |
... = lim |
| = |
| |
| | (−x)(√(1+5/x+1/x2)+√(1+1/x2)) | | 2 | |
Pewnie pytanie − skad ta dwojka?
otoz mamy
√1 + i w drugim pierwiastku tez mamy
√1 (bo reszta "sie zeruje")
18 wrz 22:57
Janek191:
| | √2 − x − √ 1 − x | | 2 − x − (1 −x) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √−x | | √−x*( √2 − x + √1 − x) | |
| | 1 | |
= |
| |
| | √−x*( √2 − x + √1 − x) | |
więc
lim f(x) = 0, bo lim
√−x*(
√2 −x +
√ 1 − x) = +
∞
x→−
∞ x→−
∞
18 wrz 23:03
jc:
x<0
| | 5x | |
√x2+5x+1−√x2+1 = |
| |
| | √x2+5x+1+√x2+1 | |
(licznik i mianownik dzielimy przez −x >0)
18 wrz 23:03
Jack: @jc −> 22:51
| | 3√x+5 * (√3x+7 + √2x+3) | |
... = lim |
| = |
| | x+4 | |
| | 3√x(1+5/x)) (√x(3+7/x) + √x(2+3/x) | |
= lim |
| = |
| | x+4 | |
| | x1/3*√(1+5/x) * (x1/2(√3+7/x + √2+3/x)) | |
= lim |
| = |
| | x(1+4/x) | |
| | x5/6*√(1+5/x) * (√3+7/x + √2+3/x) | |
= lim |
| = |
| | x1(1+4/x) | |
| | √(1+5/x) * (√3+7/x + √2+3/x) | |
= lim |
| = 0 |
| | 6√x(1+4/x) | |
18 wrz 23:14
Jack: Wracajac do macka...
Drugi przyklad (post 22:42)
jaki tam jest znak pomiedzy ?
x−>−
∞
18 wrz 23:17
Janek191:
Pewnie +

ja zrobiłem dla − .
18 wrz 23:19
Macko z Bogdanca: −
18 wrz 23:22
Jack: no to masz rozwiazanie Janka post 23:03
18 wrz 23:23
Macko z Bogdanca: Super,dzieki! Jack
@Janek191
Musiales sie gdzies rabnac post 23.03 tam odpowiedz ma wynosic 1
18 wrz 23:27
Macko z Bogdanca: chyba ze jakis blad w ksiazce
18 wrz 23:28
Macko z Bogdanca: chociaz u Ciebie wydaje mi sie ze jest wszystko ok...
18 wrz 23:28
nick: jak nie jestes pewien to wpisz do wolphrama
19 wrz 00:01
nick: lim x to inf (wyrażenie)
19 wrz 00:02
Macko z Bogdanca: Ok dzieki, za wskazowke

I pozostalym za poswiecony czas.
19 wrz 00:24
Janek191:

Patrz na wykres funkcji f
19 wrz 06:52