wyznaczenie asymptot
sdf: Wyznacz asymptoty pionowe i poziome wykresu funkcji f:
| | 9x−1 | |
√ |
| (całość jest pod pierwiastkiem jakby co) |
| | x−1 | |
18 wrz 21:37
Leszek: Pionowa x =1, pozioma y=3
18 wrz 21:44
sdf: | | 9x−1 | |
A jakie założenie, takie: |
| ≥0 ∧ x−1≠0 czy takie: 9x−1≥0 ∧ x−1>0 ? |
| | x−1 | |
18 wrz 22:07
Jack:
| 9x−1 | |
| ≥ 0 jest rownoznaczne z (9x−1)(x−1) ≥ 0 |
| x−1 | |
18 wrz 22:11
Metis: Nieprawda
18 wrz 22:13
Jack: co nieprawda
18 wrz 22:13
Jack: ah, zapewne sie przyczepiasz do tego...
no oczywiste jest zalozenie x ≠ 1
18 wrz 22:14
Metis: (9x−1)(x−1) ≥ 0 , dla x=1 mamy
0≥0 co jest prawdą.
Wstaw 1 do pierwszego wyrażenia
18 wrz 22:14
sdf: dzięki za odpowiedzi, ale w sumie nie o to mi chodziło
18 wrz 22:18
grthx: Metis tutaj chodzi o asymptoty wiec dziedzine musial szybciej wyznaczyc
| P(x) | |
| ≥0 ⇔P(x)*W(x)≥0 |
| W(x) | |
Tutaj nie chodzi o wartosc tylko o to ze znak iloczynu jest taki sam jak znak ilorazu i jest
lepiej rozwiazac nierownosc wielomianowa
18 wrz 22:23