nierównośc wymierna
logi: |x+1x−1|>1
x≠1
x+1x−1<−1 i x+1x−1>1
2xx−1<0 i 2x−1>0
2x(x−1)<0 i x>1
x∊(01) i x∊(1∞)
Odp. x∊(0,1)∪(1,∞)
Wynik nie zgadza się gdzie zrobiłem błąd?
Proszę o pomoc
18 wrz 21:08
grthx: jesli masz > to suma rozwiazan
Jesli masz < to iloczyn rozwiaan
18 wrz 21:11
grthx: Czyli tutaj spojnik lub a nie i
18 wrz 21:12
logi: odp. jest
(−∞,−1)∪(−1,0)
18 wrz 21:17
myszka:
No to sprawdzamy dla
x=−2
Twoja odp jest poprawna bo dla np
x=2
3>1 ok
18 wrz 21:34
logi: dziękuję
18 wrz 21:42
myszka:
18 wrz 21:44
Janek191:
@ myszka
Jego odpowiedź jest może poprawna ale rozwiązanie złe

Jeżeli x ∊( 0, 1) i x ∊ ( 1,
∞ ), to x ∊ ( 0, 1) ∩ ( 1,
∞) = ∅
19 wrz 07:38