Wyznacz rozwiązania równania...
Artu: Wyznacz rozwiązania równania należące do podanego przedziału
sinx= √32 w przedziale ( π2;π)
cosx= √22 w przedziale ( −π2;π2)
tgx= 1 w przedziale ( π2;32π )
ctgx= 1 w przedziale ( π;2π )
Mam 16 przykładów, podałem 4 bo chcę wiedzieć na czym to wszystko polega. Z góry dzięki.
18 wrz 19:29
Jolanta: x=60
0 ale mamy przedział od 90
0do 180
0 czyli x=180
0−60
0=120
0
popatrz na wykres sinusoidy
18 wrz 20:53
Mila:
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ ,k∊C |
| | 3 | | 3 | |
W przedziale <0,2π>, k=0
| | π | | 2π | |
x1= |
| lub x2= |
| sprawdzaj |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
sprawdzaj
3) tgx=1
k=1
| | π | | 5π | |
x= |
| +π= |
| =225o∊(90o,270o) |
| | 4 | | 4 | |
4)
ctgx=1
k=1
| | π | | 5π | |
x= |
| +π= |
| =225o∊(180,360) |
| | 4 | | 4 | |
18 wrz 21:00
Mila:

y=cosx
18 wrz 21:03