Twierdzenie sinusow i cosinusow
Matmaaa: W trapezie rownoramiennym dłuższa podstawa ma długość 10√3, przekątna ma długość 15, a kąt
przy podstawie ma miarę 60°. Uzasadnij, że przekątna trapezu z jego ramieniem tworzą kąt
prosty.
18 wrz 18:24
Omikron:

x=10
√3
y=15
Z tw. sinusów
| | √3 | |
sina=10√3* |
| =1 ⇒ a=90o |
| | 2*15 | |
18 wrz 18:36
===:
... można bez tych twierdzeń
| | 15 | | 3 | | 3√3 | | √3 | |
skoro |
| = |
| = |
| = |
| ... a to jest cos60o |
| | 10√3 | | 2√3 | | 6 | | 2 | |
to trójkąt prostokątny być musi (zrób dodatkowo rysunek)
18 wrz 18:37
Matmaaa: Dzięki wielkie
18 wrz 19:09