Rozwiąż nierówność
Pawjeł: −x
3+x
2+x−1>
0. ( sorki za taki dziwny znak, ale nie mam innego na telefonie)
Probowalem to dzielic przez x+1, wychodzi mi −x
2+2x−1
Czyli daje mi to (x+1)(−x
2+2x−1), a po obliczeniu delty, ktora wynosi 0, wychodzi x= 1 i x=−1.
Z pierwszego nawiasu tez wychodzi x=−1. Tyle że po narysowaniu wykresu, zbiory nie zgadzaja mi
się z odpowiedziami

Próbowałem też to po prostu wyciągać przed nawias i wyszlo mi (1−x)(x−1)(x+1).
I mam jeszcze pytanie. Czy 2 takie same x 1 krotne dają x 2krotny ?
Jeśli tak to by mi się zgadzalo to rozwiazanie.
18 wrz 18:04
Pawjeł: Ehh mialo byc > bądź = 0
18 wrz 18:05
Jack:
−x3+x2+x−1 ≥ 0 //*(−1)
x3 − x2 − x + 1 ≤ 0
x2(x−1) − (x−1) ≤ 0
(x−1)(x2−1) ≤ 0
(x−1)(x−1)(x+1) ≤ 0
(x−1)2(x+1)≤0
oczywiscie jak mamy mnozenie (x−1) * (x−1) to mozna to zapisac jako (x−1)2 i oznacza to ze
jest to pierwiastek x = 1 i jest on dwukrotny (na wykresie sie odbija)
18 wrz 18:07
zef: "Czy 2 takie same x 1 krotne dają x 2krotny ? "
Tak, wtedy jest odbicie wykresu od osi x.
18 wrz 18:08
Pawjeł: No i teraz sie zgadza. Dzięki, ciężko jest się uczyc samemu od podstaw, w książce od Kiełbasy
niektore rzeczy sa skrotowo, a niektore po prostu mi umykają
18 wrz 18:11
grthx: Jak podziele to przez (−1) to pozbede sie (−) wiec moja nierownosc bedzie taka
x3−x2−x+1≤0
x2(x−1)−1(x−1)≤0
(x−1)(x2−1)≤0
(x−1)(x−1)(x+1)≤0
(x−1)2(x+1)≤0
U ciebie 1−x≠x−1 wiec to nie bedzie pierwiastek podwojny
18 wrz 18:11