Oblicz sumę ciągu gemoetrycznego
pytuś: Mam taki oto ciąg geometryczny 6 −3√3 + 3 − .... + 0,75
Wyliczyłem z tego q = −√22 lub inaczej prezentując q = −√2 / 2
Podstawiłem to co mam pod ogólny wyraz c. geometrycznego:
34 = 6 * (−√2 / 2)n−1 /: 6
324 = (−√2 / 2)n−1
No i tu się wyczerpałem, nie mam pojęcia jak zamienić i do jakiej potęgi podnieść 324
18 wrz 17:17
qulka: 3/24=1/8
18 wrz 17:24
qulka: 2−3=2−1/2 (n−1)
18 wrz 17:34
PW:
6 −3√3 + 3 − .... + 0,75.
Po pierwsze nie jest to ciąg, ale jakaś suma. Nawet jeśli przyjąć, że to tylko niezręczność, to
18 wrz 17:36
pytuś: Pomnożyłem trzeci ciąg przez drugi, a drugi przez pierwszy :v
18 wrz 17:43
pytuś: wyraz*
18 wrz 17:44
pytuś: podzieliłem*, boże
18 wrz 17:44
18 wrz 17:49
PW: Tfu, sąsiednie klawisze:
18 wrz 17:51
pytuś: Źle przepisałem ciąg, zamiast −3√3 powinno być −3√2, wybacz :v
18 wrz 17:56
PW: A, to co innego
18 wrz 18:15
Qulka: trzeba było użyć pierwszego i trzeciego toby wyszło q
18 wrz 22:21