Granica
Macko z Bogdanca: | | x3+8 | | x2+2x−3 | |
Lim |
| {−16}− |
| |
| | x4 | | x2+4x+6 | |
x→−2
| | (x+2)(x−1)2 | | x−1)(x+3) | |
Lim |
| − |
| |
| | (x−2)(x+2)(x2+4) | | x2+4x+6 | |
x→−2
I potem to wszystko wymanazac?

/// Czy jest latiwjeszy sposob?
18 wrz 17:04
Macko z Bogdanca: tam na poczatku mial byc x4−16, Przepraszam
18 wrz 17:05
Macko z Bogdanca: up
18 wrz 17:54
Jack: w tego typu zadaniach chodzi o to by cos skrocic i jak juz sie skroci to wtedy podstawiasz ten
x z granicy.
pierwszy przyklad :
| x3+8 | | x2+2x−3 | |
| − |
| |
| x4−16 | | x2+4x+6 | |
nie trzeba doprowadzac do wspolnego mianownika, gdyz granice z pierwszego i drugiego ulamka
mozna okreslic dokladnie− czyli wynosza konkretna wartosc np. −2 , zero, czy 7, a nie
nieskonczonosc lub minus nieskonocznosc.
zatem
| | x3+8 | | x2+2x−3 | |
lim |
| − |
| = |
| | x4−16 | | x2+4x+6 | |
x−>−2
| | x3+8 | | x2+2x−3 | |
lim |
| − lim |
| = |
| | x4−16 | | x2+4x+6 | |
x−>−2 x−>−2
| | (x+2)(x2−2x+4) | | (x+3)(x−1) | |
= lim |
| − lim |
| = |
| | (x2−4)(x2+4) | | x2+4x+6 | |
| | (x+2)(x2−2x+4) | | (x+3)(x−1) | |
= lim |
| − lim |
| = |
| | (x−2)(x+2)(x2+4) | | x2+4x+6 | |
| | (x2−2x+4) | | (x+3)(x−1) | |
=lim |
| − lim |
| = |
| | (x−2)(x2+4) | | x2+4x+6 | |
i tyle
18 wrz 18:03
Macko z Bogdanca: super, dziekuje
18 wrz 18:06