Granice
grthx: W miare proste granice policze ale znalazlem takie dwie granice gdzie nie wiem jak je
rozwiazac
Prosze w miare prosto jak dla przedszkolaka

Moze najpierw pierwsza z nich n→
∞
a
n=
√2n+1−
4√4n2−3
18 wrz 16:41
Mila:
Podpowiedź:
an=4√(2n+1)2−4√4n2−3
18 wrz 16:47
grthx: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawaim
Tez myslalem zeby tak zrobic ale i tak nie wiem jak dalej .
Chcialem tez zamienic
4√4n2−2=
√√4n2−2 ale to tez nie bardzo
18 wrz 16:52
Mila:
| (4√4n2+4n+1−4√4n2−3)*(4√4n2+4n+1+4√4n2−3) | |
| = |
| (4√4n2+4n+1+4√4n2−3) | |
| | (√4n2+4n+1−√4n2−3) | |
= |
| * |
| | (4√4n2+4n+1−4√4n2−3) | |
| | (√4n2+4n+1+√4n2−3) | |
* |
| = |
| | (√4n2+4n+1+√4n2−3) | |
| | 4n2+4n+1−4n2+3 | |
= |
| |
| | (4√4n2+4n+1+4√4n2−3)*(√4n2+4n+1+√4n2−3) | |
Teraz po redukcji w liczniku licz granicę.
18 wrz 17:25
grthx: dziekuje CI na razie

Mam jeszcze jedno pytanie
Czyli jesli mamy obojetnie jaki stopien parzysty to mnozymy przez sprzerzenie ?
18 wrz 17:31
Mila:
To zależy od sytuacji, masz w jakiś sposób pozbyć się symbolu nieoznaczonego.
18 wrz 17:32
grthx: Zaczalem Milu czytac ksiazke Granica i ciaglosc funkcji . Chronowski Kakaol .
Tam tez byl ten przyklad .
Moze jeszcze gdzies znajde wiadomosci na ten temat
18 wrz 17:36
grthx: Dobry wieczor
Milu 
szukalem na temat jak liczyc te granice przy pierwiastku stopnia 4 i niestety nic nie
znalazlem
Bede wdzieczny jesli go w miare mozliwosci dokonczysz . dziekuje .
19 wrz 22:55
grthx: Mam podrecznik dla studiow inzynierskick T1 Edward Otto
Matematyka wyzsza dla studiow technicznych cz1Wrona Romanowski i tez niestety nie ma
19 wrz 22:59
Iryt:
cd
| | 4n+4 | |
= |
| = |
| | (4√4n2(1+1/n+1/4n2)+4√4n2(1−3/4n2)*(√4n2(1+1/n+1/(4n2)+√4n2(1−3/4n2) | |
| | 4n*(1+1/n) | |
= |
| |
| | √2n*(4√(1+1/n+1/4n2)+4√(1−3/4n2)*2n*(√(1+1/n+1/(4n2)+√(1−3/4n2) | |
| | 2*(1+1/n) | |
= |
| |
| | √2n*(4√(1+1/n+1/4n2)+4√(1−3/4n2)*(√(1+1/n+1/(4n2)+√(1−3/4n2) | |
Teraz Ty, pewnie masz odpowiedź?
20 wrz 00:20
jc:
| | 2n − √4n2−3 | |
√2n+1−4√4n2−3 = |
| = |
| | √2n+1+4√4n2−3 | |
| 3 | |
| →0 |
| (2n+√4n2−3)(√2n+1+4√4n2−3) | |
20 wrz 00:30
jc: Ciekawsze byłby znalezienie granicy takiego ciągu:
n√n(√2n+1−4√4n2−3)
20 wrz 00:39
grthx: tak Milu
Granica to 0 jak bedziesz na forum po poludniu to sie jeszcze Ciebie zapytam o jedna granice
pod tym nickiem .
Dziekuje Tobie jc rowniez .
20 wrz 08:32
grthx: Dobry wieczor
Milu
| | √3n−1−3√2n+5 | |
Chodzi o taki przykald an= |
| |
| | 4√n2+1+5√n+3 | |
Policzyc granice takiego ciagu
W odpowiedzi mam
√3
20 wrz 19:23
maniek:
może się uda
| √n√3−1/n−3√n3√2+5/n | |
| = |
| √n4√1+1/n2+5√n5√1+3/n | |
| √3−1/n−6√1/n3√2+5/n | |
| |
| 4√1+1/n2+9√1/n35√1+3/n | |
zamiast pierwiastka stopnia 9 powinien być stopnia10 w mianowniku...
ten ułamek ma granicę
√3
20 wrz 20:21
grthx: dziekuje
20 wrz 20:23