śprawdz czy prawdziwe są równości
Szymon : √9+2√14=√2+√7
18 wrz 16:37
Benny: 9+2√14=7+2+2√7√2=(√7+√2)2
18 wrz 16:40
myszka:
1 sposób
√a2= |a|
9+2√14= (√2+√7)2=|√2+√7|= √2+√7
2 sposób
Obydwie strony dodatnie ( możemy obustronnie podnieść do kwadratu
9+2√14 = 2+2√2*√7+7
9+2√14= 9+2√14
L=P
18 wrz 16:40
Szymon : a mogę jeszcze jaśnie proszę bo się gubię
18 wrz 16:52
grthx: Szymon
Bardzo dokladnie (napewno zrozumiesz ) jest opisane w ksiazce Bronislaw Bielecki Algebra
elentarna stona 216−219
Za duzo pisania .Jutro sobie ja wypozycz i poczytaj
18 wrz 16:58