trygonometria
Hebek: IsinxI = IcosxI
Jak rozwiązać ten przykład nie używając wykresu?
18 wrz 16:31
grthx: |x|=|y|⇔x=y lub x=−y
drugi przypadek sam
18 wrz 16:34
Hebek: Dalej mam problem jak wziąc sie za rozwiązanie sinx = −cosx
18 wrz 16:45
Mila:
IsinxI = IcosxI obie strony nieujemne, podnosimy obustronnie do kwadratu
sin2x=cos2x
Teraz poradzisz sobie?
18 wrz 16:49
Hebek: nie wiem czy dobrze mysle ale dochodzę do tego momentu:
(sinx−cosx)(sinx+cosx)=0
sinx=cosx v sinx= −cosx
i własnie tu mam problem bo nie wiem co dalej z tym zrobić
18 wrz 16:52
Mila:
Wg Twojego zapisu 16:52
| | π | |
sinx=cosx /: cosx możesz to zrobić , bo x= |
| +kπ nie spełnia równania, zatem cosx ≠0 |
| | 2 | |
(sprawdź, abys był tego pewny)
tgx=1
To samo z drugim równaniem:
tgx=−1
=================
albo tak:
sin
2x=cos
2x /:cos
2x
tg
2x=1
tgx=1 lub tgx=−1
i to samo masz w wyniku
18 wrz 17:10
Hebek: dziękuje bardzo
18 wrz 17:12
Mila:
18 wrz 17:13