18 wrz 16:13
QWERTY: Ktoś coś ?
18 wrz 16:22
Omikron: 1) Przenieś wszystko na jedną stronę.
2) Doprowadź do jednego ułamka
3) Wymnóż przez kwadrat mianownika (żeby była pewność, że nie zmieni się znak nierówności).
4) Narysuj pomocniczy wykres i odczytaj rozwiązania.
18 wrz 16:28
QWERTY:

x≥1/x x≠0 D=R−{0}
x−1/x≥0
x
2/x−1/x≥0
x
2−1/x≥0
(x
2)x=0
(x−1)(x+1)x=0
x=1 x=−1 x=0
x∊<−1,0)u<1,+
∞)
18 wrz 16:31
QWERTY: ?
18 wrz 16:33
Omikron: Dobrze, chociaż
"(x2)x=0
(x−1)(x+1)x=0
x=1 x=−1 x=0"
to mogłoby być uznane za błąd w zapisie, bo rozwiązujesz nierówność, a nie równanie.
18 wrz 16:35
QWERTY: To jak mam to zapisać ? Z ≥ ?
18 wrz 16:38
Omikron: (x−1)(x+1)x≥0
x
1=1 x
2=−1 x
3=0
I wykres.
18 wrz 16:39