matematykaszkolna.pl
funkcja wymierna Aga: W jaki sposób to obliczyć? Dane są dwie funkcje określone dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorami: f(x)=2x+2 i g(x)=2x1+2. Ile punktów wspólnych mają wykresy tych funkcji?
18 wrz 15:39
Aga: Ok, ale to jest graficznie i skąd mam wiedzieć, że tam wyżej, te dwa wykresy się nie przetną ponownie? Czy jest jakiś sposób żeby to obliczyć? 2x1=2x
18 wrz 15:48
grthx: rysunekPrzy mniejszsej rozdzielzcosci wychodza dwa punkty Kiedys tez wlasnie sie tak nacialem i dopiero ICSP zrobil wykres w mniejszsej rozdzielczosci i pokazal sie ten niewidoczny kawakek wykresu
18 wrz 15:49
Aga: Czyli są jednak dwa punkty, ale czy zawsze będą dwa punkty? Zna ktoś metodę rozwiązania tego równania ?
18 wrz 15:55
grthx: Pewne rownania tylko wedlug mnie graficznie Tutaj widzisz ze y=2x−1+2 bedzie ostro pikowal do gory . wiec sie juz nie przetna
18 wrz 15:57
Aga: Tak, na Twoim wykresie to widzę emotka ale na sprawdzianie nie będę miała takiego wykresu i być może narysuję taki jak Myszka i wtedy nie będę wiedziała, czy jest tylko 1 punkt wspólny, czy może 2.
18 wrz 16:02
Aga: Myszka, czy oprócz metody graficznej jest również metoda algebraiczna na obliczenie tego równania ? Zaczęłam podstawiać za x i wyszło że f(4)=g(4)=10, czyli to by był ten drugi punkt (4;10).
18 wrz 16:19
myszka: rysunek Ajjj racja są dwa takie punkty krzywo narysowałam wykres niebieski Sorry za zamieszanie ( grthx ma 100% rację emotka
18 wrz 16:25
Aga: Dzięki wam serdeczne za podpowiedź, ale dalej nie wiem, czy można to jakoś obliczyć? Czy jeśli funkcja wykładnicza i liniowa są rosnące to zawsze są dwa punkty przecięcia ?
18 wrz 16:29
Eta: Wykasowałam moje dwa poprzednie rysunki ( by innym .... nie mącić w głowie emotka Poprawiam: Do ostatniego rysunku: 2x−1+2=2x+2 ⇒ 2x−1= 2x y= 2x−1 i y=2x Odp: wykresy tych funkcji przecinają się w dwu różnych punktach
18 wrz 16:32
Aga: A czy możesz mi potwierdzić, że jeśli funkcja wykładnicza i liniowa są rosnące to zawsze są dwa punkty przecięcia ? Czy są takie przypadki, że jest tylko 1 punkt przecięcia?
18 wrz 16:41
Aga: Proszę o odpowiedź, żebym była pewna emotka
18 wrz 16:57
Aga: Wszystko rozumiem, poza tym skąd wzięło się równanie (x−2)2=x
18 wrz 17:09
grthx: log2x= x−2 wiec (x−2)2=x wzielo sie to po prostu z definicji logartmu logab=c ⇔ ca=b
18 wrz 17:41
Aga: to mi się właśnie nie zgadza, bo zgodnie z definicją logarytmu ac=b
18 wrz 17:43
grthx: Tak masz racje (tez sie pomylilem )
18 wrz 17:45
Mila: Może być jedno rozwiązanie ( prosta jest wtedy styczna do wykresu), mogą być dwa rozwiązania ( jak w Twoim zadaniu) , prosta może nie mieć punktu wspólnego z wykresem f. wykładniczej− wtedy brak rozwiązań 17:01 Równanie błędne. x=2x−2
 1 
x=2x*

4 
4x=2x Jedno rozwiązanie odgadujemy x=4 4*4=24 z drugim jest problem, odczytujemy przybliżoną wartość
18 wrz 17:58
Aga: Dziękuję bardzo wszystkim, którzy pomogli mi to zrozumieć emotka
18 wrz 19:15
Mila: Jedno rozwiązania dla niektórych prostych y=a.
18 wrz 19:30