graniastosłup
Tomm: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 6√2 cm,
a przekatna sciany bocznej tworzy z podstawą kąt o mierze 60o. Oblicz pole powierzchni
całkowitej oraz objętość tego graniastosłupa.
18 wrz 14:14
Jack:

a = 6
√2
β = 60
o
x
√2 = 6
√2
x = 6
wiemy ze β ma 60 stopni, zatem
y =
√3 * 6 = 6
√3
Podstawiaj
V = x
2 * y
P
c = 2x
2 + 4xy
18 wrz 14:21
Tomm: Dziękuję za pomoc =)
18 wrz 14:35
Tomm: A czy mógłby ktoś mi jeszcze pomóc jak obliczyć to: √ 15√3
18 wrz 14:39
Mila:
Zostaw w takiej postaci.
Do czego potrzebna wartość?
18 wrz 16:06