matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownania potegowe
kk:
Rozwiąż równanie x do potegi (−3/4) =1/8
18 wrz 14:10
Jack:
x = 16
18 wrz 14:15
Jack:
1
x
−3/4
= (
)
3/4
=
4
√
(1/x)
3
x
1
1
= (
)
3
8
2
1
4
√
(1/x)
3
= (
)
3
2
1
4
√
1/x
=
2
1
1/x =
16
x = 16
18 wrz 14:16
kk:
Dziękuję
18 wrz 14:21
Janek191:
1
x
−
3
4
=
, x > 0
8
4
Podnosimy obustronnie do potęgi −
3
x = (2
−3
)
−
4
3
x = 2
4
x = 16 =====
18 wrz 14:25