Powtórzenie - oblicz wartość funkcji trygonometrycznych
Artu: Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta α, którego ramię końcowe zawiera się w prostej o
podanym równaniu ( uwzględnij dwa przypadki ).
a) y=2x
b) 3y +
√3x = 0
Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać, od czego zacząć i co mi jest potrzebne do tego zadania.
Zbliża mi się sprawdzian, z którego 80% materiału miałem przed wakacjami i mam pustkę w głowie
18 wrz 13:30
grthx:

Okreslenie funkcji
r=
√x2+y2
Np punkt P=(2,4) nalezy to tej prostej
wiec r=
√22+42=
√20= 2
√5
tgα= U{4}[2}= 2
Zrob tak samo dla punktu Q
18 wrz 13:45
grthx: to dla prostej a)
18 wrz 13:46
Artu: Wyszło mi :
sinα =
−2√55
cosα =
−√55
tgα =
−4−2=2
ctgα =
−2−4=0,5
Jak mam się zabrać do przykładu b ?
mniemam, że trzeba wyciągnąć y, tylko jak to zrobić ?

i co dalej. Wychodzi mi coś dziwnego
( 3y +
√3x = 0 //:3 = y +
√33x =0 = y=
−√33x
18 wrz 14:43
grthx:

Teraz musisz wybrac jakis punkt ktory lezy na prostej
Zrob najlepiej wykres.
| | √3 | |
Np x=√3 to y= − |
| *√3= −1 czyli P=(√3,−1) (policz dla tego punktu |
| | 3 | |
Znajdz tez rowniez w drugiej cwairtce jakis punkt np dla x= −3
√3 to y = policz i licz
dalej
18 wrz 15:03
===:
nawet treści zadania nie wpisze poprawnie. Jedno ramię zawiera się w prostej a drugie

?
Niby z czego wynika, że to kąt z osią

a jeśli z osią to z którą

A w treści jest jeszcze
mowa o dwóch przypadkach
... ale grunt to rzucić się na zadanie jak szczerbaty na suchary
18 wrz 15:14
grthx: Czesc
===
PIsze koncowe ramie zawiera sie w prostej o danym rownaniu
18 wrz 15:33
myszka:
18 wrz 15:40
===:
a początkowe np w osi Oy ...
18 wrz 15:57