18 wrz 13:03
Benny: Może tak. Napisz tutaj po jednym zadaniu i wtedy zapytaj czego konkretnie nie rozumiesz.
18 wrz 13:08
Janek191: 225 a)
2 x3 − 14 x = 0
2 x*(x2 − 7) = 0
x = 0 lub x = −√7 lub x = √7
=======================
18 wrz 13:08
Janek191:
b)
W(x) = 2 x
3 + a x
2 − 14 x + b
oraz
W(2) = 0
W( − 3) = 0
Podstaw i oblicz a, b
18 wrz 13:14
Krzysztof: a=0 b=12 ?
18 wrz 13:31
Krzysztof: 226 zrobione
18 wrz 13:45
Janek191:
2*8 + 4a − 28 + b = 0
− 54 + 9 a + 42 + b = 0
−−−−−−−−−
4a + b = 12
9a + b = 12
5a = 0
a = 0
====
b = 12 − 4*0 = 12
===============
18 wrz 14:35