dowód - nierówność
Xxx: Wykaż że jeśli x+2y≥0 to (x−2y)(x2+2xy+4y2)≥2x2y+4xy2
18 wrz 12:59
Rafał: Nierówność łatwo obalić, zakładając x=2y>0
18 wrz 14:34
Rafał: Jeśli było (x+2y)(x2−2xy+4y2)≥2x2y+4xy2, to podstawiając a=x, b=2y mamy
(a+b)(a2−ab+b2)≥a2b+ab2, czyli a3+b3≥a2b+ab2, a to już z nierówności między średnią
arytmetyczną i geometryczną.
18 wrz 14:38
Jack: dla x = 2, y = 1
nierownosc wyglada tak :
0 ≥ 4+8
co jest oczywiscie nieprawda jak napisal Rafał
18 wrz 14:39
Rafał: Przepraszam, napisałem trochę głupot.
(a+b)(a2−ab+b2)≥ab(a+b)
(a+b)(a2−2ab+b2)≥0
(a+b)(a−b)2≥0
18 wrz 14:51