Funkcja kwadratowa
Dominik: Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej f(x)= −x2+bx+c wiedząc ze funkcja f przyjmuje
wartosci dodatnie tylko dla x∊(−32;0)
Prosiłbym o rozpisanie tego zadania, nie mogę sobei z nim poradzić
18 wrz 12:43
ICSP: | | 3 | | 3 | |
f(x) = −x(x + |
| ) = −x2 − |
| x |
| | 2 | | 2 | |
c = 0
18 wrz 12:44
Dominik: Dlaczego −x(x+ 32) a nie np. −(x+32)2?
18 wrz 12:48
Janek191:
a= − 1
x1 = −1,5 x2 = 0
f(x) = − ( x + 1,5)*( x − 0) = − x*( x + 1,5) = − x2 − 1,5 x
b = −1,5 c = 0
===================
18 wrz 12:51
Janek191:

Postać iloczynowa
18 wrz 12:53