W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej
.
Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego na tym trojkącie.
Proszę o pomoc
z twierdzenia Pitagorasa x2=a2+(2a)2
x=√3a
promieN okrEgu opisanego R=połowa przeciwprostokątnej
| 2a | ||
R= | ||
| 2 |
| a+b−c | ||
promień okręgu wpisanego r= | ||
| 2 |
| 2a | ||
pole dużego koła=π( | )2
| |
| 2 |
| a+a√3−2a | ||
Pole małego koła = π( | )2
| |
| 2 |
| (√3−1)2 | 4−2√3 | ||||||||||
stosunek = | = | = | =1−12√3 | |||||||||
| a2 | 4 | 4 |

?
może ktoś mi to wyjaśnić bardzo proszę