Wykaż ,że
Marek : | | 1 | |
Wykaż ,że jeżeli a + b + c = 1 ,to ab + ac + bc ≤ |
| |
| | 3 | |
18 wrz 10:34
Benny: a
2+b
2+c
2≥0
(a+b+c)
2−2ab−2ac−2bc≥0
1≥2(ab+ac+bc)
18 wrz 10:37
ICSP: Benny
zamiast nierówności
a2 + b2 + c2 ≥ 0
użyj następujacej:
a2 + b2 + c2 ≥ ab + bc + ac
wtedy dsotaniesz teze.
18 wrz 10:45
Benny: Jak pokazałem, że zachodzi nierówność silniejsza to chyba też koniec zadania?
18 wrz 11:02
yht:
albo tak:
a+b+c = 1 |()
2
(a+b+c)
2 = 1
2
a
2+b
2+c
2 + 2ab+2ac+2bc = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2( |
| a2− |
| ab+ |
| b2) + 2( |
| a2− |
| ac+ |
| c2) + |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2( |
| b2− |
| bc+ |
| c2) + 3(ab+ac+bc) = 1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2( |
| a− |
| b)2 + 2( |
| a− |
| c)2 + 2( |
| b− |
| c)2 + 3(ab+ac+bc) = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3(ab+ac+bc) = 1 − ( 2( |
| a− |
| b)2 + 2( |
| a− |
| c)2 + 2( |
| b− |
| c)2 ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Niech 2( |
| a− |
| b)2 + 2( |
| a− |
| c)2 + 2( |
| b− |
| c)2 = t oraz t≥0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3(ab+ac+bc) = 1−t
t≥0 |*(−1)
−t≤0 |+1
−t+1 ≤ 1
1−t ≤ 1
3(ab+ac+bc) ≤ 1−t ⇔ 3(ab+ac+bc) ≤ 1 |:3
18 wrz 11:07
ICSP: pokazałeś nierówność słabszą.
18 wrz 11:19
Benny: No faktycznie, masz rację.
18 wrz 11:21
Rafał: Gdyby ktoś chciał to zrobić za pomocą znanych nierówności, to może postąpić tak.
Z nierówności Cauchy'ego−Schwarza mamy
(a
2+b
2+c
2)(b
2+c
2+a
2)≥(ab+bc+ca)
2
| | 1 | | 1 | |
Wystarczy pokazać, że (a2+b2+c2)(b2+c2+a2)≥ |
| , czyli a2+b2+c2≥ |
| . Na mocy |
| | 9 | | 3 | |
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną mamy: √ |
| ≥ |
| =1, |
| | 3 | | 3 | |
18 wrz 12:49
Rafał: Znowu napisałem bzdury

Czy mógłby ktoś usunąć mój post, by nie wprowadzał w błąd?
19 wrz 18:04
jc: Uporządkuję trochę rozwiązanie.
0 ≤ (a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 = 2 (a2+b2+c2) − 2(ab+bc+c)
czyli ab+bc+ca ≤ a2+b2+c2
Dodajmy do obu stron nierówności liczbę 2(ab+bc+ca).
3(ab+bc+ca) ≤ a2+b2+c2 + 2ab +2bc + 2ca = (a+b+c)2 = 1
Stąd ab+bc+ca ≤ 1/3.
19 wrz 22:38
jc: Rafał, podałeś ładny dowód nierówności: ab+bc+ca ≤ a2+b2+c2.
19 wrz 22:43