Czy liczby te są wzajemnie odwrotne ?
Pomocy : U{ 7 − 2√10{ 3 } i U{ 7 + 2√10{ 3 }
18 wrz 07:51
18 wrz 07:53
grthx: | | 3 | |
Liczba do niej odwrotna to |
| |
| | 7−2√10 | |
| 3 | | 3(7+2√10 | | 7+2√10 | |
| = |
| )= |
| wiec ? |
| 7−2√10 | | 9 | | 3 | |
18 wrz 08:32
Pomocy : a skąd wyszło to 9 ?
18 wrz 08:37
grthx: Usunalem niewymiernosc z mianownika
18 wrz 08:40
Pomocy : przez 3, przepraszam powiesz mi jak bo tu mam problem
18 wrz 08:43
grthx: To skroc 3 z 9 i masz w mianowniku 3
18 wrz 08:50
Pomocy : Dobrze to robię ? umiem usunąć niewymierność ale tu zgłupiałem
18 wrz 08:57
grthx: | 7−2√10 | | 7+2√10 | | 9 | | 3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 7+2√10 | | 3(7+2√10 | | 7+2√10 | |
Tak samo ja mozna usunac niewymiernosc z mianownika mozna tak sano usunac niewymiernosc z
licznika
18 wrz 09:03
grthx: Znak mnozenia jest taki (*)
Znak (X) oznacza iloczyn kartezjanski
18 wrz 09:10
Pomocy : jak mnożę 7−2√10 X 7+2√10 wychodzi ci 9
jak ?
18 wrz 09:12
grthx: ze wzoru
(a+b)(a−b)= a2−b2
wiec (7−2√10)(7+2√10)= 72−(2√10)2= 49−40= ....
18 wrz 09:15
Pomocy : oooooooo aha nie widziałem w ogóle tego dzięki
18 wrz 09:18
grthx: na zdrowie
18 wrz 09:19