Wypisz trzy początkowe wyrazy ciągu określonego danym wzorem
pytuś: Należy wyznaczyć trzy początkowe wyrazy. Mam ciąg okreslony wzorem an =4 +7 + .... + (3n + 1),
na pierwszy rzut oka 4 i 7 to dla mnie kolejne wyrazy tego ciągu, jednak nie zgadza się z
odpowiedziami. Prosiłbym o nazwanie i zrozumienie liczb 4, 7 a także 3n + 1 w tym wzorze.
Patrząc na odpowiedzi stworzyłem sobie coś takiego:
a1 = 4
a2 = a1 + 3*n + 1 = 11
a3 = 11 + 9 + 1 = 21
Chciałem też tu wypróbować wzór na iloraz ciągu: an / a(n−k) = qk
ale przecież to nie działa, dzieląc a3 przez a2 uzyskamy wynik 21/11 a dzieląc a2 przez a1
uzyskamy 11/4 :v
18 wrz 02:01
pytuś: //lepsza prezentacja danych
a1 = 4
a2 = a1 + 3n + 1 = 11
a3 = 11 + 9 + 1 = 21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Chciałem też tu wypróbować wzór na iloraz ciągu: an / an−k = qk
ale przecież to nie działa, dzieląc a3 przez a2 uzyskamy wynik 2111 a dzieląc a2 przez
a2
uzyskamy 114 :v
18 wrz 02:08
Macko z Bogdanca: Jaka masz odpowiedz?
18 wrz 02:13
pytuś: odpowiedzi są takie: a1 = 4, a = 11, a3 = 21
Czym w takim razie są liczby 4, 7 i (3n + 1) we wzorze podanym na początku pierwszego postu? :v
18 wrz 02:21
Macko z Bogdanca: Byc moze polega to na tym
an =4 +7 + .... + (3n + 1)
an=4+7+10+13+16+19+...+
a1=4
a2=4+7=11
a3=4+7+10=21
a4=4+7+10+13=34 itd
18 wrz 02:50
pytuś: Najprawdopodobniej masz rację, to właśnie wygląda, że n−ty wyraz ciągu jest sumą poprzednich
wyrazów i wzoru 3n+1, dlatego też nie posiada on stałego iloczynu :v
18 wrz 03:14