Wyznacz wartości parametru m
Walczyk: Wyznacz wartości parametru m, m nalezy do R dla których dane równanie ma rozwiązania :
sin2x−9=m2−6m
1<m2−6m+9<1
No i co dalej ? Czy mogę z tego zrobić równanie kwadratowe ? Bo szczerze nie wiem czy musi być
znak = czy może być też < i >
17 wrz 21:47
myszka:
m2−6m+9 ≥0 i m2−6m+9≤1
dokończ
17 wrz 21:49
Walczyk: No do tego to też doszedłem, ale nie wiem co dalej mam z tym zrobić
no bo (m−3)2≤1
chyba że na tej zasadzie że m−3= 1 lub m−3= −1
i wtedy m=4 lub m=2
a z pierwszego m=3
aaaa dobra rozumiem xD i część wspólna to będzie przedział <2,4>
Dzięki
17 wrz 22:00