Znajdź liczby x i y
Friday22: Znajdź liczby x i y:
47 = 1x + 1y
17 wrz 19:02
17 wrz 19:07
Friday22: Ale jak obliczyć to pokolei
17 wrz 19:10
ICSP: wybierasz x oraz rozwiązujesz równanie ze względu na y.
17 wrz 19:10
Friday22: Nie ogarniam tak sie nie da
17 wrz 19:16
17 wrz 19:18
Friday22: Qulka jak do tego doszłas?
17 wrz 19:24
Qulka:
więc 4xy=7(x+y) więc 4xy−7y=7x zatem y(4x−7)=7x wówczas y j.w.
17 wrz 19:28
Friday22: No dobra rozumiem ale co dalej?
17 wrz 19:34
Qulka: wstawiaj dowolne x i licz y ..albo napisz poprawnie treść zadania
17 wrz 19:36
Friday22: tresc zadania to znajdz liczby x i y
17 wrz 19:48
Qulka: dział
17 wrz 19:49
Friday22: to jest z arkusza z zadaniami do egzaminu które dostaliśmy od nauczyciela
17 wrz 19:51
Qulka: wstaw skan
17 wrz 19:53
Friday22: Ale treść wygląda dokładnie tak jak w opisie
17 wrz 20:00
Qulka:

wybierz sobie dowolne punkty z niebieskiej krzywej
17 wrz 20:05
grthx: Zastosuj rozklad na ulamki proste
| | 1 | |
Ulamek prosty jest postaci |
| p liczba naturalna |
| | p | |
Algorytm jest opisany w szkolnych tablicach matematycznych wydawnictwo adamantan str11.
17 wrz 20:22
Qulka: grthx nie wpadła bym na to, że to o to może chodzić
17 wrz 20:25
grthx: Qulka 
ja tez nie wiem czy to o to chodzi
17 wrz 20:26