:)
Adam: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)=log |
| x2 + (m+1)x− m − 1 ). Dla jakich wartości parametru m |
| | 2 | |
dziedziną tej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych ?
17 wrz 18:46
Qulka: gdy Δ<0
17 wrz 18:48
Adam: A jak tą deltę obliczyć przy takiej funkcji ?
17 wrz 19:13
Qulka: normalnie bo to tylko z liczby logarytmowanej
(m+1)2+2m+2
17 wrz 19:17
Mila:
Gdzie jest nawias z lewej?
17 wrz 19:17
17 wrz 19:18
Qulka: zgadłam
17 wrz 19:19
Mila:
Już jasne?
17 wrz 19:24
Adam: Niestety, ale nie, nie wiem skąd to się wzięło (m+1)2+2m+2
17 wrz 19:29
Qulka: Δ=b2−4ac =(m+1)2−4•1/2•(−m−1)
17 wrz 19:30
Qulka: a x2 + bx c
1/2 x2 + (m+1)x − m − 1
17 wrz 19:32
Adam: To będzie odpowiedź dla wszystkich m ?
17 wrz 19:39
Qulka:
dla (m+1)2+2m+2<0
czyli m2+4m+3<0
Δm=16−12=4
m1=−1
m2=−3
ostatecznie
dla me(−3;−1)
17 wrz 19:43
Adam: Qulka, dziękuję
17 wrz 19:47