:)
Adam: | | x+3 | |
Wyznacz dziedzinę oraz miejsca zerowe funkcji f(x)=logo,4 |
| |
| | 6−x | |
17 wrz 18:42
Qulka: dziedzina (−3;6)
MZ x=1,5
17 wrz 18:55
Adam: Jak to zostało wykonane ?
17 wrz 19:17
Qulka:
ułamek >0 to dziedzina
ułamek=1 to MZ
17 wrz 19:19
Mila:
D:
(x+3)*(6−x)>0 parabola skierowana w dół
x=−3, x=6 − miejsca zerowe paraboli
x∊(−3,6)
Miejsce zerowe f(x)
| | x+3 | |
log0.4 |
| =log0.4(1) i x∊D⇔ |
| | 6−x | |
x+3=6−x
2x=3
=====
17 wrz 19:23
Adam: A miejsce zerowe nie powinno być przyrównane do 0 ? W sensie ułamek do 0 ?
17 wrz 19:24
Qulka: logx=0 gdy x=1
17 wrz 19:25
Adam: A już rozumiem, dzięki wielkie
17 wrz 19:27
Mila:
Przecież nie możesz ułamka przyrównać do zera, bo miałbyś logarytmować zero.
Popatrz dokładnie na rozwiązanie.
17 wrz 19:28
Adam: Tak już wiem, trzeba za 0 podstawiać logarytm a ja to mylę z f.kwadratową
17 wrz 19:40