fizyka-anteny
Piotr: Pewna firma produkuje zestawy do budowy linii radiowych wyposażone w nadajniki 10 W,
odbiorniki o czułości 100nW i anteny nadawczo−odbiorcze o zysku 27 dB. System pracuje na
częstotliwości
2387 MHz. Urządzenia montuje się na masztach o wysokości wystarczających do uzyskania
propagacji
wolnoprzestrzennej (strefy Fresnela nie ograniczają odbioru). Jaka jest największa odległośc R
(w linii prostej,
pomijamy krzywiznę Ziemi), w jakiej można ustawić maszty tego systemu.
17 wrz 18:33
Piotr: ktoś umie ?
17 wrz 18:40
g: Trzeba by zacząć od wyznaczenia apertury anteny. Nie wiem jak to się robi, pewnie zależy od
częstotliwości i zysku. Powiedzmy że apertura = A.
| | 10W * 102,7 * A | |
moc odbierana = |
| ≥ 100nW |
| | 4πR2 | |
Stąd można wyznaczyć maksymalną odległość R.
To 10
2,7 uwzględnia tylko zysk anteny nadawczej. Zakładam że zysk anteny odbiorczej
jest uwzględniony w aperturze.
17 wrz 20:32
17 wrz 20:39
Piotr: jeśli chodzi o aparture znalazłem wzór A=G (lambda2/4π), a powierzchnia skuteczna to nie wiem
jak wyliczyć
17 wrz 21:31
g: To użyj tego wzoru. Jeśli masz odpowiedź do tego zadania, to będziesz wiedział czy tak
jest dobrze. Sam jestem ciekaw − daj znać.
18 wrz 16:41
nk: Strefy Fresnela mają kształty elipsoid obrotowych, których osią główną jest linia łącząca
obie anteny.
Promień każdej strefy jest największy w połowie odległości od obu anten i fakt ten wykorzystano
m.in do wyprowadzenia tego wzoru
d
1, d
2 − odległość od pierwszej i drugiej anteny w km
d− odległośc między masztami d= d
1+d
2
n− promien n−tej strefy Fresnela
w praktyce wystarcza ok 70% czystości promienia pierwszej strefy aby odbiór przebiegał bez
zakłóceń
W zadaniu jak rozumiem masz wyznaczyć odległość d czyli d
1+d
2, najwieksze znazenie ma I
strefa Fresnela więc za n przyjmij 1
18 wrz 19:54