Pilne
Pogoda: | | 1 | |
Zbadaj, czy ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| (4n−7) jest ciągem arytmetycznym. |
| | 5 | |
17 wrz 18:18
Metis: an+1−an=r
17 wrz 18:21
Omikron: Ciąg jest arytmetyczny jeżeli różnica dwóch kolejnych wyrazów jest stała, niezależna od n.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an= |
| (4n−4−7)− |
| (4n−7)= |
| (4n−4−7−4n+7)= |
| *(−4)=const |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Ciąg jest arytmetyczny.
17 wrz 18:22
Omikron: | | 1 | |
Powinno być 4n+4, ostatecznie r= |
| *4 |
| | 5 | |
Wychodzi na to samo.
17 wrz 18:24
Qulka: będziesz się bardziej pilnował jak będę pytać o monotoniczność
17 wrz 18:26
Omikron: Na tym forum jest taka rywalizacja o to kto pierwszy napisze rozwiązanie, że trzeba się
spieszyć. Nie ma nawet czasu na sprawdzenie
17 wrz 18:32