matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby n...
Rokwitia123:
Uzasadnij, że dla dowolnej liczby n: a) 2
n
+2
n
+2
n
+2
n
=2
n+2
b) (2
n
+2
n
)
2
=4*4
n
Proszę, pomóżcie
17 wrz 17:53
===:
2
n
(1+1+1+1)=4*2
n
=
17 wrz 17:55
Qulka:
a) L=4•2
n
=2
2
•2
n
=2
n+2
=P b) L=(2•2
n
)
2
=2
2
•2
2n
=4•4
n
=P
17 wrz 17:55